Een verstopte neus komt vaak voor na een neusoperatie. Verschillende nawerkingen van de operatie, zoals korstjes, zwelling en slijm, kunnen het ademen door de neus gedurende enkele weken hinderen.

 

Waarom een neusoperatie kan leiden tot een verstopte neus

Veel mensen lijden aan een aangeboren scheefstand van het neustussenschot of een scheefstand veroorzaakt door een verwonding. Een verkeerde stand of scheefstand kan ertoe leiden dat de sinussen niet goed geventileerd worden en dat er een ontsteking van het slijmvlies volgt. Een operatie aan het neustussenschot zou patiënten moeten helpen. Maar kort na de operatie hebben sommigen last van een verstopte neus.

Het komt ook regelmatig voor dat mensen altijd een verstopte neus hebben. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door overmatig gebruik van neusspray.

Een andere reden voor een neusoperatie is de plastische chirurgie. Mensen (voornamelijk vrouwen) die niet tevreden zijn met hun neus, bijvoorbeeld door een bobbel op de neus, laten hun neus corrigeren.

 

Na de neusoperatie

  • Tijdelijke zwelling van de neus als gevolg van een neusoperatie komt bijna altijd voor. Tijdens een operatie wordt het weefsel maximaal geïrriteerd en loost het lichaam veel weefselvocht in de te genezen gebieden. Ernstige zwelling kan de ademhaling door de neus beïnvloeden. De ernst van de zwelling kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de chirurgische techniek.

 

  • Er kan gedurende enkele dagen na de neustussenschotoperatie een verhoogde slijmuitstoot zijn. Vooral tijdens de genezingsfase (3-6 weken) produceert de neus meer neusafscheiding. Dit kan ook een reden zijn voor een verstopte neus.

 

  • In de neus kunnen zich korsten vormen als gevolg van de operatiewonden, waardoor het voor korte tijd (3-4 weken) moeilijk kan zijn om door de neus te ademen.

 

  • Infecties van de wond rond de neus komen vrij zelden voor. Een ontsteking is te herkennen aan het feit dat de punt van de neus hevige pijn veroorzaakt. In dit geval is overleg met een arts essentieel.

 

  • In ieder geval moet worden opgemerkt dat alleen een keuringsarts een gefundeerd oordeel kan geven.

 

Tips na een neusoperatie

Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening mee kunt houden na een neusoperatie, zodat het genezingsproces optimaal wordt bevorderd.

Om te voorkomen dat de hechtingen scheuren of dat de neus beschadigd, moet het samenknijpen van de neusgaten gedurende ten minste vier weken na de operatie worden vermeden. Pas ook op met het snuiten van de neus.

De neus kan voorzichtig worden schoongemaakt door te spoelen met een zo steriel mogelijke zoutwateroplossing. Los hiervoor gewoon 1 theelepel (neusspoel)zout op in een halve liter water en laat dit met behulp van een neusspoeler door de neusholten lopen. Vervolgens moet neuszalf of neusolie worden aangebracht om te voorkomen dat de slijmvliezen uitdrogen en om de korsten na verloop van tijd los te maken.

Verhoging van het bovenlichaam, bijvoorbeeld met een extra kussen, moet helpen tegen de zwelling. Je kunt daardoor waarschijnlijk ook makkelijker ademen. Koelen helpt ook de zwelling te verminderen.

 

Lees ook eens: Te gast op een bruiloft? 15 tips als je een jumpsuit wil dragen