Mom jeans zijn een mode flashback. Maar ze maken hun dragers niet automatisch mooier. Als het om mode gaat, komen sommige dingen terug, zoals de mom jeans. Midden jaren negentig leek de tijd van de wortelbroeken voorgoed voorbij, maar anno 2022 zijn ze niet meer weg te denken uit de wereld. Nu dragen zelfs jonge vrouwen die weinig te maken hebben met “moeder zijn” de broek die tot de taille reikt. Het is dus tijd om dit logge kledingstuk eens nader te bekijken.

 

Hoe ziet een mom jeans eruit?

Deze broeken worden ook wel wortelbroeken genoemd. Ze reiken bovenaan tot de taille reiken (high waist). Typisch is hun lengte, of in hun geval, hun kortheid: De broek eindigt meestal heel strak iets boven de enkel, vroeger werd dat een broek met hoge taille genoemd. Dijen en billen zijn daarentegen vrij breed gehouden, wat een over het algemeen volumineuze indruk geeft.

 

Waarom komt de naam vandaan?

Hoe de “Mom Jeans” aan hun naam zijn gekomen is niet helemaal duidelijk, maar er is een leuke anekdote: de Amerikaanse comedyshow “Saturday Night Life” zond in 2003 een nepreclame uit voor mom jeans, waarin ze werden gepromoot met de volgende slogan: “Geef je moeder deze Moederdag geen parfum, maar iets dat zegt: ik ben geen vrouw meer, ik ben een moeder.”

 

Toen mom jeans nog niet hip waren

Het voelde alsof alle moeders eind jaren tachtig en begin jaren negentig deze broeken droegen, hoewel zelden als jeans. Later werd de broekvorm beschouwd als een van de vele smaakafwijkingen van die tijd, net als het mulle kapsel, schoudervullingen of jeans met een stonewash look. Maar ook deze zijn weer opgedoken van de modieuze restschans.

 

Waarom is de mom jeans weer zo populair?

Waarschijnlijk is de tijdsfactor de reden voor de populariteit van deze broekvorm bij vrij jonge vrouwen: Ze weten niet hoe slecht de mode ooit was in de jaren ’80 en begin jaren ’90. Vrouwen boven de 30 daarentegen hebben vaak een wortelbroektrauma en geven het kledingstuk een ruime plaats.

 

Wie staat deze broek?

Bij sommige vrouwen staat de mom jeans eigenlijk geweldig, maar dat zijn zelden typische mama-figuren. Maar wie lang en dun is en er toch stijlvol uitziet in een aardappelzak, kan zonder schaamte deze broeken dragen. De rest moet gewoon niet alles geloven wat de modebladen en modebloggers schrijven.

 

Enkele inspiratie outfits: