Kunnen schoenen in de wasmachine?

Oppervlakkig vuil is doorgaans gemakkelijk van de schoenen te halen. Na verloop van tijd ontstaat er echter ook hardnekkig vuil. Het is een stuk lastiger om handmatig hardnekkige vlekken te verwijderen. Zit er hardnekkig vuil op je schoenen en lukt het je niet om dit handmatig te reinigen? Soms kun je de schoenen dan in de wasmachine stoppen. Dit brengt wel verschillende risico’s met zich mee. In deze tekst gaan we dieper in op deze verschillende risico’s. Ook geven we een stappenplan voor het reinigen van schoenen in de wasmachine. Daarna bespreken we nog enkele alternatieve mogelijkheden om hardnekkig vuil te verwijderen.

 

De risico’s van schoenen schoonmaken in de wasmachine

Schoenen kunnen weliswaar in de wasmachine, maar je loopt dan wel verschillende risico’s. In dit gedeelte van de tekst zullen we enkele risico’s bespreken.

 

– Het materiaal kan beschadigd raken

je schoenen in de wasmachine stoppenIn de eerste plaats kan het materiaal beschadigd raken wanneer je ze in de wasmachine stopt. Dit is overigens afhankelijk van het type materiaal. Je kunt beter geen leren of suède schoenen in de wasmachine stoppen. Leer is namelijk zeer kwetsbaar en de kans is groot dat de schoenen er daarna niet meer mooi uitzien. Je kunt dit overigens wel proberen als de schoenen al bijna zijn afgeschreven. Ook schoenen van andere materialen kunnen beschadigd raken, maar bij leer of suède is het vrijwel zeker.

 

– De lijm laat los

Stop je de schoenen in de wasmachine? Dan loop je het risico dat de lijm loslaat. Dit komt omdat de schoenen flink wat te verduren krijgen in de wasmachine. Veel mensen denken dat de schoenen dan weer gemakkelijk te lijmen zijn, maar dit is helaas niet het geval. In de fabriek gebruiken ze namelijk een speciale lijm.

 

– De kleuren vervagen

In de wasmachine kunnen de kleuren van de schoenen ook vervagen. Dit geldt zeker voor schoenen met meerdere felle kleuren. De kleuren kunnen na de wasbeurt over elkaar heen gelopen zijn. Stop je witte schoenen in de wasmachine? Dan krijg je minder snel met dit probleem te maken. Dan moet je uiteraard geen andere kleding in de wasmachine stoppen. Anders kunnen zowel de schoenen alsook de kleding verkleuren.

 

– De schoenen krimpen

Bij een wasbeurt wordt warm water gebruikt en daardoor kunnen de schoenen ook krimpen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij stoffen schoenen. Deze schoenen zijn zeer kwetsbaar. Je kunt de kans op krimpende schoenen verkleinen door de schoenen op een lage temperatuur te wassen.

 

– De wasmachine gaat kapot

In principe zijn wasmachines niet gemaakt om schoenen te reinigen. Dit staat meestal ook in de handleiding. Heb je dus een nieuwe wasmachine? Dan kun je beter geen schoenen in de wasmachine stoppen, want met een kapotte wasmachine ben je nog veel verder van huis. Heb je een oude wasmachine en deze is al bijna aan vervanging toe? Dan kun je prima het risico nemen. Weeg het dus goed af.

 

– Veters kunnen blijven haken in de wasmachine

De veters van de schoenen kunnen ook vuil worden. We raden je echter aan om geen veters in de machine te stoppen. De veters kunnen namelijk blijven haken in de wasmachine en dat is niet bevorderlijk voor de duurzaamheid. Er kan daardoor blijvende schade ontstaan. Heb je dus vieze schoenen met vieze veters? Dan raden we je aan om de veters eruit te halen en deze op een andere manier schoon te maken. Je kunt er echter ook voor kiezen om nieuwe veters voor de schoenen te kopen. Bij de plaatselijke schoenmaker kun je veters voor verschillende soorten schoenen kopen.

 

Schoenen in de wasmachine reinigen

Heb je de bovenstaande risico’s doorgelezen en durf je het alsnog aan om de schoenen in de wasmachine te reinigen? Lees dan het volgende stappenplan goed door, want in het tweede gedeelte van dit artikel leggen we je precies uit wat je moet doen.

 

– Verwijder de veters en haal de losse zolen uit de schoenen

Verwijder eerst de veters uit de schoenen, voordat je ze in wasmachine doet. Dit moet om twee redenen. In de eerste plaats kunnen de veters de wasmachine beschadigen. Daarnaast worden de schoenen niet goed gereinigd, wanneer je de veters in de schoenen laat zitten. De zolen kunnen door de wasbeurt helemaal losraken. Daarom raden we je aan om veters en losse zolen op een andere manier te reinigen.

 

– Maak de buitenkant van de schoenen schoon

Zitten er nog oppervlakkige vlekken op je schoenen? Dan kun je deze beter eerst schoonmaken met een zachte borstel. Voor oppervlakkige vlekken heb je meestal geen water nodig. Deze handeling is belangrijk, want anders komt er modder of andere viezigheid in je wasmachine. Dit is slecht voor het filter van de wasmachine.

 

– Stop je schoenen in een kussensloop

Schoenen in een wasmachine maken veel kabaal. Daarom raden we je aan om de schoenen in een kussensloop te stoppen. Daarmee verklein je ook de kans op problemen met de machine na de wasbeurt. Zorg ervoor dat de schoenen de gehele wasbeurt in de sloop blijven zitten. Je kunt er voor de zekerheid ook enkele handdoeken bij instoppen. Deze vangen de harde klappen op.

 

– Voeg vloeibaar wasmiddel toe

Gebruik alleen vloeibaar wasmiddel voor de wasbeurt. Gebruik je normaliter ook wasverzachter om je kleding te reinigen? Dan raden we je ten sterkste af om dit te gebruiken bij de wasbeurt voor je schoenen of je sneakers. Door wasverzachter kan het lijm van de zolen losraken. Dit is nadien niet meer op een goede manier te herstellen.

 

– Was met een lage temperatuur

Zet de wasmachine op een lage temperatuur, want anders kunnen de schoenen krimpen. Centrifugeer je schoenen ook niet na de wasbeurt, want ook dit kan de schoenen beschadigen.

 

– Laat de schoenen drogen

Stop de schoenen na de wasbeurt niet in de droger en zet ze ook niet bij de verwarming. Anders gaan de schoenen krimpen. Laat ze daarentegen op een natuurlijke manier drogen bij kamertemperatuur. Het drogen van de schoenen duurt gemiddeld 1 tot 2 dagen. Dit is voor een deel afhankelijk van het materiaal. Wil je de schoenen sneller drogen, zonder ze te beschadigen? Bij de plaatselijke schoenenwinkel verkopen ze leuke producten waarmee je de schoenen snel kunt drogen.

 

Alternatief voor de wasmachine

In het vorige gedeelte van dit artikel hebben we besproken hoe je de schoenen in de wasmachine moet reinigen. Je bent inmiddels ook bewust van de risico’s. Wil je liever geen risico lopen, maar toch genieten van schone schoenen? Gelukkig zijn er nog enkele alternatieve reinigingsmethodes. Deze zullen we in het allerlaatste gedeelte van dit artikel bespreken.

 

– Schoenen wassen met tandpasta

je schoenen schoonmaken met tandpastaZitten er hardnekkige vlekken in je schoenen? Dan kun je eerst proberen om deze vlekken te reinigen met tandpasta. Smeer de hardnekkige vlekken goed met tandpasta in en laat het vervolgens even inwerken. Na ongeveer tien minuten kun je met een nat doekje de tandpasta eraf deppen.

 

– Gebruik een speciale borstel

Voor sommige schoenen kun je een speciale borstel kopen. Je hebt bijvoorbeeld een speciale borstel voor schoenen van suède. Je kunt ook proberen schoenen van andere materialen te reinigen met deze borstel. Het duurt misschien even, maar meestal is het wel effectief. Borstel overigens niet te hard, want anders kunnen er lelijke krassen ontstaan.

 

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op het reinigen van schoenen in de wasmachine. We hebben eerst de verschillende risico’s besproken. Vervolgens hebben we, aan de hand van een stappenplan, uitgelegd hoe je de schoenen effectief kunt reinigen in de wasmachine. Daarna hebben we nog enkele alternatieven besproken.