Leren schoenen schoonmaken

 

Leren schoenen kunnen natuurlijk niet ontbreken in je collectie. Het dragen van leren schoenen is namelijk zeer aangenaam. In de eerste plaats is leer bijzonder krachtig materiaal. Daardoor zijn de schoenen duurzaam en kun je er een lange periode van genieten. Tegelijkertijd past het materiaal leer zich aan de vorm van je voet aan. Om die reden zitten ze ook erg lekker en krijg je minder snel blaren. Uiteraard moet je leren schoenen wel goed onderhouden. Maar hoe doe je dit dan? In dit artikel geven we enkele tips, zodat je langdurig van je prachtige leren schoenen kunt genieten. Lees ook onze tips over suède schoenen schoonmaken.

 

Onderhoudstips

schoenen van leer schoonmakenSpuit de leren schoenen eerst in met een spray, voordat je ze gaat dragen. Bij de meeste schoenenwinkels verkopen ze speciale sprays voor leren schoenen. Deze spray heeft een vuilafstotend effect. Je schoenen zullen minder snel smerig worden. Gebruik de spray regelmatig om je schoenen mooi te houden.

Leren schoenen gaan na verloop van tijd ook stinken. Dit klinkt misschien gek, want misschien heb je geleerd dat leren schoenen ademen. Dit is inderdaad het geval, maar uiteindelijk gaan alle schoenen stinken. Gelukkig zijn er ook speciale sprays op de markt voor vieze geurtjes. Spray de schoenen regelmatig in om de vervelende luchtjes weg te werken. Dan blijven ze langdurig lekker fris ruiken!

 

Leren schoenen schoonmaken

Zit er vuil of andere viezigheid op je leren schoenen? Dan is er geen reden tot paniek, want je kunt de leren schoenen prima zelf schoonmaken. Het is wel van belang om dit op de juiste manier te doen. Er zijn verschillende methodes en die zullen we in dit gedeelte van het artikel even bespreken.

– Schoonmaken met tandpasta

Het klinkt misschien gek, maar hardnekkige vlekken in leren schoenen kun je prima met tandpasta schoonmaken. Verwijder met een borstel eerst de oppervlakkige vlekken. Doe dit met een droge borstel, want leer kan niet heel goed tegen water. Door veel water kunnen er namelijk vervelende vochtplekken ontstaan. Na het borstelen kun je de vochtvlekken insmeren met tandpasta. Gebruik een klein beetje water, zodat de tandpasta gaat schuimen. Laat het vervolgens een paar minuten inwerken. Pak een vochtig doekje en smeer de tandpasta weg. Laat de schoenen vervolgens op kamertemperatuur drogen. Meestal zijn de hardnekkige vlekken verdwenen.

 

– Schaf speciale schoensmeer aan

 

onderhoudstips voor leren schoenenWerkt de bovenstaande methode niet? Helaas kan dat gebeuren, want soms zijn vlekken te hardnekkig. Bij de meeste schoenenwinkels kun je speciale schoensmeer kopen. Koop schoensmeer in dezelfde kleur als je schoenen en smeer ze er vervolgens mee in. Je bent weliswaar wat geld kwijt aan deze methode, maar dit werkt bij vrijwel alle vlekken. Het punt is namelijk dat de schoensmeer de vlek onzichtbaar maakt.

 

Witte leren schoenen schoonmaken

Heb je leren schoenen in een witte kleur? Die zijn er heel erg blits uit, maar het nadeel is dat ze vatbaarder voor vuil zijn vanwege de witte kleur. Witte leren schoenen schoonmaken vereist dan ook een andere aanpak. Allereerst is hierbij preventief onderhoud ook van belang. Koop een speciale spray voor witte schoenen en gebruik deze regelmatig. Hiermee kun je hardnekkige vlekken voorkomen. Maak de witte schoenen ook regelmatig schoon, want anders gaan de hardnekkige vlekken in het leer zitten. Daardoor wordt het een stuk lastiger om ze grondig schoon te maken. Witte sneakers maak je op een andere manier schoon, dat leggen we hier uit.

 

Witte schoenen kun je het beste reinigen met baking soda. Pak een schaaltje en vul deze met water. Stop hier vervolgens een beetje baking soda bij en meng het vervolgens. Breng de nieuwe substantie met een schuursponsje aan op de hardnekkige vlekken. Ga net zo lang door totdat het schuimt. Vervolgens laat je het intrekken en dan zijn de vlekken als het goed is weg. Werkt deze methode niet? Dan kun je het beste bij een schoenmaker een speciaal reinigingsmiddel aankopen.

 

Leren schoenen in de wasmachine?

Veel mensen vragen zich af of je leren schoenen in de wasmachine kunt doen. Dit raden we af, want leren schoenen kunnen niet goed tegen water. Bekijk ons complete schoenen schoonmaken overzicht en ontdek hoe jij het beste jouw schoenen schoon kunt maken. Als je je leren schoenen gaat schoonmaken, vergeet dan niet apart de veters ook te reinigen.