Schoenen schoonmaken. Het complete overzicht

Je schoenen zijn een belangrijk onderdeel van je uiterlijk. Met mooie schoenen kun je een goede eerste indruk maken. Bovendien kun je met schoenen echt kracht aan de rest van je kledingstukken geven. Het punt is echter dat schoenen ook gemakkelijk vies kunnen worden. Om die reden is het ook belangrijk om je schoenen goed te onderhouden. Maak ze regelmatig schoon, zodat er geen hardnekkige vlekken ontstaan. Hoe langer je namelijk wacht met schoonmaken van je schoenen, hoe groter de kans dat je ze niet meer schoon kunt krijgen. Daarnaast speelt onderhoud ook een belangrijke rol.

Schoenen schoonmaken

Maar hoe kun je de schoenen nu op een goede manier schoonmaken? In de eerste plaats hangt dit van het soort schoenen af. Om die reden bespreken wij in deze tekst schoenen van verschillende materialen. We gaan eerst wat dieper in op suède schoenen schoonmaken. Suède is een type leer dat extra aandacht vereist bij het reinigen. Vervolgens gaan we dieper in op witte schoenen schoonmaken. Witte schoenen zijn prachtig om te dragen, maar helaas zijn vlekken ook snel zichtbaar. Daarna gaan we nog in op sneakers schoonmaken, veters schoonmaken en op de vraag of schoenen in de wasmachine kunnen. Na het lezen van dit artikel weet jij dus alles over het reinigen van schoenen.

 

Suède schoenen effectief reinigen

suede schoenen op de juiste manier schoonmakenHeb je prachtige suède schoenen in je collectie? We begrijpen goed dat je voor deze schoenen gaat, want ze zitten erg lekker. Het punt is echter wel dat schoenen van suède erg kwetsbaar zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen water. Om die reden is het ook niet aan te raden om ze dragen in de regen. Uiteraard worden alle schoenen na verloop van tijd vies. Hoe vaker je ze draagt, hoe groter dit risico. Daarom is het in de eerste plaats van belang om suède schoenen goed te onderhouden.

 

Je kunt een speciale spray voor suéde schoenen kopen. Deze vind je in de meeste schoenenwinkels. Heb je de schoenen online ergens gekocht? Dan kun je ook naar de plaatselijke schoenmaker gaan. Die weet precies welke spray je nodig hebt voor deze schoenen. Met deze spray zorg je ervoor dat de schoenen water- en vuilafstotend worden. De kans op vervelende vlekken wordt dankzij de spray verkleind.

 

Hoe maak je suède schoenen schoon?

We hebben in de vorige alinea besproken hoe je suède schoenen kunt onderhouden, maar wat moet je precies doen bij vlekken of krassen? Veel mensen zullen bij vlekken in de schoenen snel de neiging hebben om water te gebruiken. Meestal kan dit ook geen kwaad, maar bij suède schoenen helaas wel. Daarom moet je een speciale borstel voor suède schoenen kopen. Deze borstels zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar. De borstel heeft twee kanten. De bovenkant van de borstel is ruw en daarmee kun je effectief vlekken verwijderen. Borstel niet te hard, want ook daarmee kun je het leer beschadigen. De andere kant van de borstel heeft een zachte kant. Daarmee kun je het leer laten glimmen.

 

Zitten er lelijke strepen op de schoenen? Dan raden we je aan om een speciale gum voor suède te kopen. Ook deze koop je bij de plaatselijke schoenmaker of ergens online. Met de gum kun je de strepen gemakkelijk weghalen. Sommige mensen gebruiken ook een potloodgum, maar dit is minder effectief. Bij flinke strepen of krassen werkt de speciale gum een stuk beter. Gebruik bij het gummen ook geen water! Met de bovenstaande methodes kun je overigens ook witte suède schoenen schoonmaken.

 

Watervlekken verwijderen

Eerder in dit artikel bespraken we al dat schoenen van suède slecht tegen water kunnen. Heb je onverhoopt toch een lelijke watervlek op je schoen zitten? Dan begrijpen we dat dit vervelend is, maar gelukkig kun je er toch wat tegen doen. Pak de suèdeborstel erbij en maak deze dit keer wel nat. Wrijf vervolgens met de natte borstel over de vochtvlek heen. Wrijf vervolgens lichtjes over de gehele schoen, zodat alles nat wordt. Vervolgens kun je de schoenen laten drogen. Leg ze niet in de zon of tegen de verwarming aan. Daardoor kunnen ze namelijk krimpen. Je kunt ze prima op kamertemperatuur laten opdrogen. Dit duurt maximaal twee dagen. Daarna zijn de watervlekken als het goed is verdwenen. Is dat niet het geval? Dan kun je dezelfde methode nog eens herhalen.

Lees hier het volledige artikel over suède schoenen schoonmaken >

 

Witte schoenen schoonmaken

tips voor witte schoenen schoonmakenWitte schoenen zijn om meerdere redenen aangenaam om te dragen. In de eerste plaats zien witte schoenen er bijzonder stijlvol uit. Het is ideaal voor mensen die graag willen opvallen. Daarnaast zijn witte schoenen ook te combineren met verschillende kledingstukken. Daarom kun je witte schoenen ook bij verschillende gelegenheden dragen. Je kunt ze in de eerste plaats dragen bij informele gelegenheden. Draag ze bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een avondje uit. Daarnaast passen ze ook bij meer formele gelegenheden. Je kunt ze tegenwoordig prima onder een pak dagen. Ze zijn dus ook ideaal voor bruiloften en andere formele feestjes.

 

Het nadeel van witte schoenen is dat vlekken snel zichtbaar worden. Daarom is het belangrijk om witte schoenen goed te onderhouden, want anders worden de vlekken steeds hardnekkiger. Het is bijna onmogelijk om hardnekkige vlekken uit de schoenen te halen en daarom moet je er op tijd bij zijn.

 

Je schoenen wit houden

Voorkomen is beter dan genezen, zo stelt het spreekwoord. Er zijn verschillende methodes om je schoenen langer wit te houden. In de eerste plaats kun je een speciale spray voor witte schoenen kopen. Deze koop je bij een schoenenwinkel of bij de plaatselijke schoenmaker bij jou in de buurt. Koop wel de speciale spray voor witte schoenen, want andere sprays kunnen de schoenen beschadigen. Spray de witte schoenen regelmatig in. Dankzij de spray ontstaan er minder snel vlekken, beschadigingen en verkleuringen. Witte schoenen kunnen na verloop van tijd ook gaan stinken. Bij de schoenwinkel heb je ook speciale sprays om nare luchtjes tegen te gaan.

 

Witte stoffen schoenen schoonmaken

Heb je stoffen schoenen? Het is aangenaam om deze in de zomer te dragen, maar het nadeel van stoffen schoenen is dat vlekken moeilijk te verwijderen zijn. De vlekken trekken namelijk snel in het stof. Gelukkig is er wel een goede methode om ze te verwijderen. Je kunt namelijk tandpasta gebruiken voor de stoffen schoenen. Pak een tandenborstel en smeer hier wat tandpasta op. Wrijf vervolgens zachtjes met de tandenborstel over de vlek. Laat de tandpasta inwerken, totdat het gaat schuimen. Spoel het vervolgens af met water. Na deze methode zijn de vlekken meestal verdwenen. Zie je nog enkele vlekken? Herhaal deze methode dan een aantal keer. Je kunt in plaats van water dan ook afwasmiddel gebruiken.

 

Witte leren schoenen schoonmaken

Heb je witte schoenen van leer? Dan kun je deze het beste reinigen met een borstel. Met een droge borstel kun je de oppervlakkige vlekken van het witte leer verwijderen. Leer is namelijk hard materiaal en daardoor trekken vlekken er minder snel in. Hardnekkige vlekken in leer kun je ook met een tandenborstel verwijderen. Maak de vlekken eerst nat. Vervolgens kun je de vlekken insmeren met tandpasta en dan is het borstelen geblazen. Borstel wel voorzichtig, want anders kun je vervelende beschadigingen aanbrengen.

Lees verder over witte schoenen schoonmaken >

 

Sneakers schoonmaken

tips om je witte sneakers schoon te makenHet dragen van sneakers is om meerdere redenen voordelig. In de eerste plaats zien sneakers er bijzonder sportief uit. Je laat daarmee zien dat je frivool in het leven staat. Daarnaast zijn sneakers ook te dragen bij verschillende gelegenheden. Je kunt ze dragen wanneer je naar school gaat, maar bijvoorbeeld ook tijdens een avondje stappen met vrienden. Sneakers kun je ook combineren met verschillende kledingstijlen. Ben jij dus het type dat het leuk vindt om te experimenteren met kleding, maar heb je niet voor elke stijl de juiste schoenen? Dan kun je altijd voor sneakers gaan.

 

In de vorige alinea zijn we ingegaan op de esthetische voordelen van sneakers, maar er zijn uiteraard ook praktische voordelen. Sneakers kun je namelijk gemakkelijk aantrekken. Je kunt er ook zonder problemen lange afstanden op lopen. Daarnaast kun je ze op verschillende manieren dragen.

 

Wil je langdurig van je prachtige sneakers genieten? Dan moet je ze goed onderhouden. Gebruik altijd een speciale spray, voordat je ze de eerste keer gaat dragen. Daarmee reduceer je de kans op vlekken en andere beschadigingen. Die spray kun je ook vaker gebruiken, zodat ze langdurig mooi blijven. Zitten er al vervelende vlekken op je sneakers? Dat is geen enkel probleem, want met slimme methodes zijn ze gemakkelijk schoon te krijgen.

 

Je sneakers reinigen

Sneakers kun je op verschillende manieren reinigen. In de eerste plaats kun je ervoor kiezen om tandpasta te gebruiken. Maak de sneakers eerst vochtig met een doek en breng vervolgens tandpasta op de vlekken aan. Dit kun je prima met je vingers of een tandenborstel doen. Smeer ze vlekken goed in. Wacht tot het schuimt en laat de tandpasta tien minuten intrekken. Pak vervolgens een vochtig doekje en dep de schoenen daarmee af. Laat ze vervolgens een tijdje drogen.

 

Werkt deze methode niet? Dan kun je ook proberen om de sneakers met azijn schoon te maken. Azijn is namelijk een zeer krachtig middel. Giet een beetje azijn op een doekje en veeg vervolgens over de vlekken heen. Gebruik een klein beetje azijn, want anders kunnen de schoenen verkleuren.

 

Witte sneakers schoonmaken

Witte sneakers zien er prachtig uit, maar ze worden helaas ook sneller vuil dan andere kleuren sneakers. Je kunt in de eerste plaats de hierboven beschreven methodes gebruiken om de schoenen te reinigen. Werkt dit niet, omdat het vuil te hardnekkig is voor de witte schoenen? Dan kun je ook een speciaal middel voor de witte sneakers kopen. Sneaker White is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van witte schoenen. Dit is een speciaal busje en daarmee kun je de sneakers gemakkelijk inspuiten. Verwijder eerst wel de oppervlakkige vlekken. Pak vervolgens het bijgevoegde sponsje en smeer de substantie op de vlekken. Dit middel is zeer effectief en je schoenen zullen er weer als nieuw uitzien!

Lees hier het volledige artikel over sneakers schoonmaken >

 

Leren schoenen schoonmaken

Heb je recentelijk prachtige leren schoenen aangekocht? Dan begrijpen we ook goed dat je langdurig van deze schoenen wilt genieten. Gelukkig kan dit ook, want leren schoenen staan bekend om de duurzaam. Het is namelijk zeer kwalitatief materiaal. Een ander voordeel van leer is dat het gemakkelijk te onderhouden is. Bovendien ademt leer echt en daarom zal je minder snel last krijgen van zweetvoeten. Leer is ook erg flexibel en daardoor loopt het zeer aangenaam.

 

schoenen van leer schoonmakenLeren schoenen zijn weliswaar duurzaam, maar dan moeten ze wel op de correcte wijze onderhouden worden. Leren schoenen moet je voor het dragen eerst insmeren met een speciale spray. Met deze spray reduceer je de kans op vlekken en vervelende beschadigingen. Koop ook echt een speciale spray voor leren schoenen. Deze spray is meestal iets duurder dan algemene spray, maar je zult zien dat het veel beter werkt. Daarnaast heb je ook nog spray die vervelende luchtjes tegen kan gaan. Leren schoenen ademen wel, maar na verloop van tijd gaan ze toch stinken.

 

Hoe verwijder je vlekken van leren schoenen?

Zitten er vieze vlekken op je leren schoenen? Gebruik dan eerst een borstel en verwijder daarmee het oppervlakkige vuil. Hier hoef je geen water voor te gebruiken. Gebruik een zachte borstel, want daarmee voorkom je beschadigingen. Vervolgens kun je een vochtige doek pakken en kijken of je daarmee de vlekken kunt verwijderen. Het materiaal leer is relatief hard en meestal is dit al effectief.

 

Werkt dit niet, omdat de vlekken te hardnekkig zijn? Dan kun je ook zachte zeep of schoenschuim proberen. Deze middeltjes zijn wat effectiever. Gebruik niet te veel zeep of schoenschuim, want leer is kwetsbaar. Je moet ook geen borstel op nat leer gebruiken, want daardoor kunnen er extra krassen of strepen ontstaan. Smeer een beetje schoenschuim op een doekje en wrijf vervolgens over de vlekken. Laat het even inwerken en droog het vervolgens af.

 

De meeste vlekken en beschadigingen zouden nu weg moeten zijn. Werkt dit ook niet? Dan kun je het beste schoensmeer in de kleur van je schoenen kopen. Met schoensmeer verf je als het ware over de hardnekkige vlekken heen. De vlekken worden dan niet verwijderd, maar dankzij de schoensmeer zijn ze niet meer zichtbaar.

Lees meer over het schoonmaken en onderhoud van leren schoenen >

 

Witte leren schoenen schoonmaken

Leren schoenen met een witte kleur zijn lastig schoon te houden. Probeer ze daarom ook goed te onderhouden. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, want anders trekken ze in het leer. Spray ze ook regelmatig in om vlekken en krassen te voorkomen.

 

Zitten er al hardnekkige vlekken in je witte schoenen van leer? Dan kun je eerst proberen om ze schoon te krijgen met afwasmiddel in combinatie met tandpasta. Op onze website vind je een speciaal stappenplan. Of bekijk de methode in deze video. Werkt deze methode niet goed? Gebruik dan een speciale leerreiniger. Je bent dan weliswaar wat geld kwijt, maar deze methode werkt bijna altijd.

 

Zijn de vlekken allemaal verwijderd? Koop dan een speciale crème om ze weer te laten glanzen. Het lijkt dan net alsof je op nieuwe schoenen loopt!

 

Schoenen in de wasmachine

Wil je schoenen met zeer hardnekkige vlekken weer schoon krijgen? Dan kun je ze in de wasmachine stoppen. Daarmee krijg je zelfs de meest hardnekkige vlekken uit de schoenen, maar er zijn wel risico’s.

 

Kunnen leren schoenen in de wasmachine?

je schoenen in de wasmachine stoppenDe meeste schoenen kunnen in de wasmachine, maar er zijn wel uitzonderingen. Schoenen van leer overleven een wasbeurt meestal niet. Leren schoenen kunnen wel tegen een beetje water, maar niet de hoeveelheid van een wasmachine. Schoenen van andere materialen kunnen wel in de wasmachine, maar ook dit is niet altijd zonder risico.

 

Door een wasbeurt kan het lijm van de zool loslaten. Dit is bijna niet meer te herstellen, want deze lijm wordt in de fabriek op een speciale manier aangebracht. De schoenen kunnen tijdens de wasbeurt ook verkleuren. Dit geldt zeker voor schoenen met meerdere kleuren. Schoenen met felle kleuren kunnen in de wasmachine ook vervagen. Ook de wasmachine kan beschadigd raken, want deze is eigenlijk niet gemaakt voor het wassen van schoenen.

 

Tips voor schoenen in de wasmachine

Heb je de risico’s doorgenomen, maar wil je de schoenen toch in de wasmachine stoppen? Haal dan eerst de losse veters uit de schoenen. De veters kunnen namelijk blijven haken in de wasmachine. Ook worden schoenen met veters niet helemaal gereinigd. Heb je de veters verwijderd? Maak dan eerst de buitenkant van de schoen goed schoon met een oppervlakkige borstel. Oppervlakkig vuil is namelijk slecht voor het filter van de wasmachine.

 

Stop je schoenen vervolgens in een kussensloop. Anders maakt de trommel veel kabaal en daarmee reduceer ook je de kans op beschadigingen in de wasmachine. Pak ook een paar handdoeken en wikkel deze in de schoenen. Knoop de kussensloop vervolgens dicht.

 

Nu kun je het wasprogramma instellen. We raden je aan om de schoenen op een lage temperatuur te wassen. Voeg vervolgens vloeibaar wasmiddel toe en dan kun je de wasmachine starten. Gebruik geen wasverzachter, want dit is niet goed voor de lijm. Haal de schoenen na de wasbeurt uit de machine en droog ze op kamertemperatuur. Leg ze niet op de verwarming of op een zonnige plaats. Dan kunnen de schoenen namelijk krimpen. Laat de schoenen op een natuurlijke manier drogen. Dit duurt maximaal twee dagen.

 

Witte schoenen in de wasmachine

In principe kunnen witte schoenen ook in de wasmachine. Deze vervagen minder snel, omdat ze al wit zijn. Stop dan wel witte handdoeken in de kussensloop, want anders kunnen de witte schoenen juist kleurrijk worden. Voor witte schoenen kun je ook de hiervoor beschreven methode hanteren. Stop geen witte schoenen van leer of suède in de wasmachine. Dit gaat bijna altijd fout. Doe dit alleen als de schoenen sowieso al afgeschreven zijn.

Lees hier het uitgebreide artikel over schoenen in de wasmachine schoonmaken >

 

Veters schoonmaken

Niet alleen je schoenen kunnen vies worden, maar ook schoenveters zijn vatbaar voor vuil. Gelukkig zijn er verschillende manieren om veters effectief te reinigen. We bespreken nu de twee beste methodes om vuil te verwijderen.

 

Schoenveters met de hand wassen

Witte schoenveters schoonmaken: Zo doe je dat!Smerige schoenveters kun je prima met de hand wassen. Haal de veters voorzichtig uit de schoenen en stop ze vervolgens in een plastic bak met warm water. Voeg vervolgens een scheutje vloeibaar wasmiddel toe. Leg de veters helemaal in het water en laat ze daar een kwartiertje liggen. Het vuil lost zich dan vanzelf op. Zijn er echter gedeeltes met veel vuil? Dan kun je na een kwartier de veters weer uit de bak halen. Pak vervolgens een spons of borstel en veeg daarmee over de veters heen. Daarmee verwijder je het meest hardnekkige vuil. Spoel de veters nog een keer goed af met water en laat ze vervolgens drogen op kamertemperatuur. Leg ze niet op de verwarming of in de zon, want dan kunnen de veters krimpen.

 

Schoenveters in de wasmachine

Heb je geen zin om de schoenveters met de hand te wassen? Of zijn de vuilvlekken te hardnekkig en werkt de hiervoor beschreven methode niet? Dan kun je de schoenveters ook in de wasmachine stoppen. Gebruik hiervoor een wasnet, want anders kunnen veters ergens blijven haken. Dit is niet goed voor de wasmachine. Je kunt ze gezamenlijk wassen met de normale was. Je hoeft er dus geen extra wasbeurt aan op te offeren. Droog de schoonveters na de wasbeurt op kamertemperatuur. Schoenveters reinigen in de wasmachine is de eenvoudigste methode, maar je moet wel geduld hebben.

 

Witte schoenveters schoonmaken

Witte schoenveters zijn vaak lastiger schoon te krijgen dan veters van andere kleuren. Meestal werken de hiervoor beschreven methodes niet voor witte schoenveters, maar gelukkig is er een alternatieve methode. Voor witte veters kun je namelijk bleekmiddeloplossing gebruiken. Dit is een extreme methode en werkt in principe alleen bij witte veters, want veters met andere kleuren gaan daardoor vervagen.

 

Voor deze methode heb je 1 kopje bleekmiddel en een bak met warm water nodig. Leg de witte veters in de bak met warm water en voeg daarna bleekmiddel toe. Laat ze ongeveer een uur in het bleekmiddel liggen en haal ze daarna uit het bleekmiddel. Zie je nog steeds vlekken? Dan kun je ze nog een uurtje langer laten weken. Spoel ze vervolgens af met koud water en leg de veters in keukenpapier. Laat ze daarna een tijdje drogen en stop ze vervolgens weer terug in je schoenen. Je schoenen zien er nu weer prachtig uit!

Lees hier ons artikel over schoenveters schoonmaken >