Heb je onlangs suéde schoenen gekocht? Dan willen we je feliciteren, want dit zijn schoenen van een uitstekende kwaliteit. Het viel mij op dat mijn suède schoenen snel vies werden. De vlekken zijn goed zichtbaar op de zachte stof. En daarnaast lijkt het er op dat suède redelijk fragiel is als het om schoonmaken gaat. Ikzelf vond het in ieder geval spannend om er zomaar een schoonmaakborstel overheen te halen. Ik heb wat onderzoek gedaan naar de beste schoonmaak methodes voor suède schoenen en ben tot de volgende tips gekomen. Lees eerst mijn korte intro tekst door en kom daarna te weten hoe jij je suède schoenen het beste kunt schoonmaken.

Suéde is een type leer dat zacht aanvoelt. Daarom is het erg aangenaam om op deze schoenen te lopen. Het maakt de schoenen echter ook kwetsbaar voor vuil en vlekken. Wil jij je suède schoenen schoonmaken? In dat geval raden we je aan om dit artikel te lezen. In dit artikel geven we namelijk verschillende tips. Maar eerst gaan we even in op het belang van preventieve bescherming.

 

 

Het voordeel van preventieve bescherming!

Wil je langdurig van je suède schoenen genieten? Dan raden we je aan om een speciale onderhoudsspray voor de schoenen te gebruiken. Deze spray is meestal te koop bij de winkel waar je de schoenen hebt gekocht. Is dat niet het geval, of heb je ze online gekocht? Dan kun je ook naar de schoenmaker of een leerspecialist gaan. Daar hebben ze ook onderhoudsspray van een goede kwaliteit. Met het gebruik van onderhoudsspray maak je de schoenen vuil- en waterafstotend. Dankzij de onderhoudsspray hoef je minder vaak je schoenen schoon te maken en dit is goed voor de duurzaamheid.

 

Hoe maak je suède schoenen schoon?

Uiteindelijk zullen er altijd vlekken ontstaan. Ook wanneer je de onderhoudsspray gebruikt. Dit is geen probleem, zolang je de schoenen maar op de juiste wijze schoonmaakt. Lees het onderstaande stappenplan goed door, want we leggen je precies uit wat je moet doen.

 

– Laat je suède schoenen opdrogen

Je moet je schoenen eerst opdrogen, voordat je ze gaat reinigen. Anders kunnen de schoenen namelijk beschadigd raken en dat wil je niet. Laat ze daarom rustig opdrogen op kamertemperatuur. Zet de schoenen ook niet te dicht bij de verwarming, want ook dat is slecht voor de schoenen.

 

– Poets ze rustig met een speciale borstel

Heb je hardnekkige vlekken in je suède schoenen zitten? Poets ze dan eerst rustig af met een speciale suèdeborstel. Met deze speciale borstel kun je namelijk hardnekkige vlekken uit het leer halen. Gebruik ook alleen deze borstel en niet een andere borstel. Het punt is namelijk dat de suèdeborstel een speciale rubberen kant heeft. Daardoor ontstaan er geen krassen of andere slijtageplekken. Borstel constant dezelfde richting op voor het beste resultaat.

 

– Gebruik suède of leder gumsuede schoenen schoonmaken, gebruik deze tips

Met de speciale suèdeborstel heb je hopelijk de meest hardnekkige vlekken kunnen verwijderen. Niet alle vlekken kunnen echter met deze borstel worden verwijderd. Daarom raden we je ook aan om speciale suéde gum te kopen. Dit werkt in principe hetzelfde als gum om potloodstrepen te verwijderen. Je veegt met de gum simpelweg over de vlekken en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Veel mensen vragen zich af of het nodig is om een speciale gum te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om een normale gum te gebruiken, maar dit is minder effectief en sommige gummen kunnen beschadigingen veroorzaken. Daarom raden we je aan om altijd de speciale gum te gebruiken. Het is even een investering, maar je kunt er langdurig gebruik van maken.

 

– Stomen

De bovenstaande stappen zijn meestal voldoende om de schoenen goed schoon te krijgen. Gaat het echter om zeer hardnekkige vlekken? Dan kun je er ook voor kiezen om de schoenen te stomen. Hiervoor hoef je niet naar een speciale stomerij. Kook wat water in een pannetje en zet je schoenen in de damp. Borstel in de stoom voorzichtig de schoenen. Hiervoor kun je de suèdeborstel weer gebruiken. Na het volgen van bovenstaande stappen zouden in principe alle hardnekkige vlekken en strepen weg moeten zijn.

 

Specifieke vlekken verwijderen

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je hardnekkige vlekken uit de schoenen kunt verwijderen. Er zijn echter ook meer specifieke vlekken. Die moeten op een andere manier worden verwijderd. In het laatste gedeelte van dit artikel gaan we daar op in.

 

– Watervlekken van je suède schoenen schoonmaken

Heeft het flink geregend en zijn je schoenen nat geworden? Dan kunnen er vervelende waterkringen ontstaan. Deze watervlekken kun je gemakkelijk wegwerken door je schoenen in te borstelen met water. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar daarmee werk je gemakkelijk de vlekken weg. Na het inborstelen met water dep je de schoenen voorzichtig droog. Grote watervlekken zullen nu minder zichtbaar zijn. Kleine watervlekken zijn helemaal verdwenen.

 

– Vetvlekken verwijderen

Draag je de schoenen tijdens het koken? Dan kunnen er ook vetvlekken op de schoenen terecht komen. Vetvlekken kun je proberen te verwijderen met een nagelborsteltje en warm water. Wees hier wel heel voorzichtig mee. Een nagelborsteltje is namelijk ruw en met hard borstelen loop je het risico op beschadigingen.

 

– Moddervlekken verwijderen

Zitten er flinke moddervlekken op je schoenen? Dan heb je de neiging om deze direct te verwijderen. Toch raden we je dit niet aan. Wanneer je in een moddervlek gaat wrijven, dan wordt de vlek doorgaans veel erger. Wacht dus eerst tot de modder is opgedroogd. Vaak ontstaat er dan een korst en die kun je gemakkelijk verwijderen met een borsteltje.

 

Suede schoenen schoonmaken: slotwoorden

 

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op het reinigen van suède schoenen. We zijn eerst ingegaan op preventief onderhoud. Daarna hebben we besproken welke stappen je moet ondernemen om hardnekkige vlekken uit de schoenen te halen. In het laatste gedeelte zijn we ingegaan op meer specifieke vlekken.

Al met al kan gesteld worden dat het dragen van suède schoenen aangenaam is. Ze gaan ook lang mee, maar dan moet je ze wel goed onderhouden en de vlekken op de juiste manier verwijderen.

Lees ook onze andere artikelen: Schoenen in de wasmachineGeniet langdurig van je prachtige sneakersTips van oma: Witte schoenen schoonmaken, en Witte veters schoonmaken. Volg deze lifehacks