Heb je al lang de ambitie om een eigen kledingmerk te beginnen? Wacht dan niet langer en zet je dromen om tot werkelijkheid. In deze blog bespreken we wat er allemaal nodig is om je eigen kledingmerk te starten. 

Apparatuur

Een goede laptop kopen is het eerste wat je moet doen bij het starten van je droom. Op je laptop werk je ideeën uit, start je jouw eigen site, koop je voorraden in, heb je klantcontact en nog veel meer. 

Klantonderzoek

Wanneer je een goede laptop hebt aangeschaft is het nu taak om te beginnen met het klantonderzoek. Voordat je begint is het belangrijk om te weten wie je klant is, waar zij actief zijn, hoe oud ze zijn, hoe ze hun geld verdienen, wat hun interesses zijn, waar ze behoefte aan hebben en wat ze belangrijk vinden in het leven. 

Unique selling point 

Wanneer je een goed klantonderzoek hebt gedaan is het zaak om een brand-identiteit te ontwikkelen. Met een goede brand-identiteit bereik je jouw doelgroep op een manier zoals jij dat wilt. Bij de brand-identiteit is het belangrijk om jouw verhaal te verkondigen. Met andere woorden, wat maakt je zo speciaal ten opzichte van anderen. 

Bepaal je segment

Een segment bepalen is uiterst belangrijk. Je moet hierin een duidelijke keuze maken. Wanneer een merk dit niet duidelijk doet, is het voor de klant onduidelijk waar een merk voor staat. Hierbij heb je de keuze om voor een duurdere segment te gaan, of voor een goedkopere segment. Bij de V&D was er geen duidelijke keus gemaakt in het segment, met het gevolg dat klanten niet precies wisten waar zij voor stonden. De prijsklasse was namelijk niet in het duurdere segment maar ook niet in het lagere. 

Merknaam en logo

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd is het nu zaak om een pakkende merknaam te bedenken. Ga voor een naam wat nog niet bestaat en wat blijft hangen. Vooral voor een kledingmerk is een merknaam erg belangrijk. Dit komt namelijk op de kleding te staan en zal hierdoor erg herkenbaar moeten zijn. Maak voor het logo eerst een ruwe schets en laat het vervolgens door iemand professioneel ontwerpen. 

Collectie ontwikkelen

Nu je alle bedrijfsfacetten hebt samengesteld is het tijd om echt te beginnen. We raden aan om eerst met een paar basisstukken te beginnen. Leg je focus bijvoorbeeld eerst eens op alleen broeken of alleen shirts. Maak voor jezelf goed duidelijk hoe jij dit voor ogen wilt zien. Wanneer dit goed duidelijk is, ga je op zoek naar een producent. Nederlandse kledingontwerpers laten hun kleding vaak in Italië, Portugal of Turkije maken. 

 

Dit waren de stappen naar een eigen kledingmerk. Het belangrijkste is dat je gewoon start. Onderweg kom je allerlei obstakels tegen, maar dat maakt het ondernemen natuurlijk ook leuk en spannend. Wij wensen je heel veel succes met het starten van je eigen kledingmerk