Een ontspannend ritueel of een moetje. Niet iedereen kijkt er hetzelfde tegenaan maar jouw huid is je dankbaar voor een dagelijkse gezichtsreiniging. Hieronder lees je waarom het schoonmaken van je gezicht zo essentieel is én welke veelgemaakte foutjes je liever voorkomt.

Reinigen: ’s ochtends en ’s avonds
Gedurende de dag is je gezichtshuid blootgesteld aan de elementen en aan vuil, stof en bijvoorbeeld uitlaatgassen. Daarnaast gebruik je misschien make-up. Verwijder dit op avond, samen met het achtergebleven (onzichtbare) vuil en voorkom irritaties en verstopte poriën. Gedurende de nacht herstelt de huid zichzelf waarbij afvalstoffen vrijkomen. Daarom is het belangrijk ook ’s ochtends je gezicht te reinigen voordat je een gezichtscrème aanbrengt of een nieuw laagje make-up.

Gebruik liever geen reinigingsdoekjes
Ze zijn makkelijk en ruiken vaak heerlijk, maar je gezicht reinigen met reinigingsdoekjes is niet de beste keuze. Met zo’n doekje wrijf je namelijk juist vaak make-up resten en vuil in je huid in plaats van dat je het eraf haalt.

Koop geen te agressieve producten
Gezichtsreinigers en tonics zijn er in soorten en maten. Laat de producten waaraan alcohol is toegevoegd liever links liggen. Deze reinigen jouw gezicht wel maar kunnen ook resulteren in irritaties en een droge huid. 

Pas op met heet water
Nog zo’n boosdoener waardoor je huid sneller uitdroogt: je gezicht wassen met heet water. Hiermee was je niet alleen vuil weg maar mogelijk ook de natuurlijke oliën die je huid juist beschermen. Draai je kraan daarom liever naar een lauwwarm temperatuurtje.

Kies de juiste producten
Heb jij een droge, gecombineerde of vette huid? Ga voor gezichtsproducten die aansluiten bij jouw huidtype. Voor een droge huid kies je bijvoorbeeld het liefst een reinigingsmousse of crème. Voor een gecombineerde of vette huid kan een schuimende reiniger op gelbasis goed werken. 

Pas wanneer nodig jouw producten aan
Heb je eenmaal een product gevonden dat past bij je huid en reinigingsroutine? Geweldig. Toch is het goed om in gedachten te houden dat je af en toe je skincare zult moeten aanpassen. Bijvoorbeeld bij seizoenswisselingen.

Scrub met mate
Heerlijk, zo’n zacht huidje na het scrubben. Let alleen wel op dat je niet té vaak met je gezicht scrub in de weer gaat. Hierdoor kun je de huid juist beschadigen met als resultaat een huid die dof oogt en droog is. Eén (bij een gevoelige huid) of twee gezichtscrubs per week is zeker voldoende. Let er verder ook op dat je een scrub gebruikt speciaal voor het gezicht en niet een lichaamsscrub.