Een medisch mondkapje gaat de verspreiding van virussen en bacteriën tegen. Niet alleen professionals uit de zorg maar ook mensen met contact beroepen en consumenten kunnen en mogen medische wegwerp mondkapjes dragen.

Waarvoor zijn medische mondkapjes geschikt?

Medische mondkapjes zijn geschikt voor medisch gebruik in de zorg, maar ook voor niet-medisch gebruik. Zoals in het dagelijks leven bijvoorbeeld tijdens werk, in het openbaar vervoer of bij bezoek aan een winkel of restaurant.

Een medische mondmasker heeft als doel om uitgeademde lucht te filteren en de omgeving zo te beschermen tegen druppels die ontstaan bij hoesten, niezen en praten. Er zijn twee soorten type 2 medische mondkapjes in omloop. Het verschil is dat type 2 geen vloeistofbestendige mondmasker is, terwijl type 2R dat wel is tot een bepaald percentage. In het dagelijkse leven hoef je geen rekening te houden met de bescherming van spatten van lichaamsvloeistoffen. Beide zijn dus geschikt voor particulier gebruik!

Let op waar je medische kapjes koopt!

Op dit moment lijkt het wel of je overal medische mondkapjes kunt kopen en online bestellen. In de supermarkt, op het station of bij de drogist kun je voor lage prijzen wegwerp mondkapjes kopen die medisch lijken doordat ze er hetzelfde uitzien. Dit soort goedkope mondkapjes zijn absoluut niet vergelijkbaar met professionele medische mondkapjes.

Ook online zijn er ontzettend veel aanbieders van zogenaamde medische mondkapjes. Dit zijn vaak webwinkels die tot voor kort niet bestonden of nog nooit eerder mondkapjes of vergelijkbare artikelen hebben aangeboden. En zeker niet de medische mondkapjes hebben laten keuren.

Het gevolg hiervan is dat er  in Nederland en België helaas grote aantallen medische mondkapjes verkrijgbaar met een type 2 of type 2R vermelding zonder dat deze zijn gecertificeerd volgens de Europese richtlijnen. Ook zijn er vervalste CE-certificaten in omloop. Of worden er misleidende termen zoals “gelijkwaardig aan” of “vergelijkbaar met” gebruikt. Let er dus goed op waar je de mondkapjes koopt!

Maar waarom zou ik die niet aanschaffen?

Natuurlijk kun je die mondkapjes ook gewoon aanschaffen, maar dat soort goedkope niet-medische mondkapjes bieden onvoldoende bescherming en hebben een mindere goede kwaliteit. Vaak is goedkoop hierdoor duurkoop met eventuele vervelende gevolgen.

Wat erg belangrijk is bij het gebruiken van een mondkapje is dat je handen gedesinfecteerd of schoon zijn bij zowel het opzetten als na het afzetten van een mondmasker. In het openbaar vervoer kun je niet altijd je handen wassen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een desinfectie handgel of desinfectie alcohol gebruiken. Pak ook altijd het mondkapje vast bij de lusjes, het is niet veilig om na gebruik het mondkapje vast te pakken bij het gedeelte waar je doorheen ademt.